preload




update teori of suimin(tidur)...hipotesis..orang yg bgn dr tidur,then sambung tidur akan kelihatan letih dr org yg apabila bgn dr tidur,terus bgn dan tidak tidur semula...

kousatsu..apabila sesorang itu tidur,die mengalami dua fasa,light sleep n deep sleep..dan deep sleep ni kebiasaannya berlaku setelah sejam and over after kita start light sleep..dan ketika light sleep ini lah,mimpi akan terjadi,dan jika terbangun pada waktu tu,kita tidak akan selesa..mean,kita rasa nk tidur semula,or rasa letih...berbeza dgn kite bgn time deep sleep..kita mengalami kitaran tidur yg sempurna..dan cuba kita lihat contoh tidur rasulullah. rasulullah sendiri sarankan kite bgn di sepertiga malam..bermakna..rasulullah bgn setelah lebih dr sejam tidur utk berqiam...sebab tu rasulullah sentiasa bersemangat pada waktu siang hari.xde mcm kite ni,baru pukul 10 pagi dh menguap,dan ade yg tidur dalam kelas..(tegur diri sendiri juga)..

so...kesimpulannya..sy seru diri sendiri dan kawan2..bile dh terbgn time subuh tu,teruslah bgn,xyah nk tarik selimut,buat2 pejam mata sekejap..sy yakin,kakuritu(peratusan)utk kite terlelap adalah lbh dr 80pratus..dan jika kite tidur semula,kita akan mengalami light sleep sahaja..dan apa yg sy kata utk kousatsu td,inshaAllah,akan berlaku..jika xpercaya,try buat jikken bangun,kemudian tidur semula,dan jikken kedua,bila tersedar dr tidur,terus bgn..smbung buat kerja n sebagainye..inshaAllah,anda akan rasa lbh bersemangat dan bertenaga..sbb tu,orang2 tua selalu ckp,jgn tidur selepas subuh....nnti rezeki lari..(definisi rezeki lari ni ad byk)..

sy tegur diri sendiri dahulu..dan sy kongsi ape yg saya dpt dari apa yg sy belajar,dengan sahabat2 semua...moga Allah terima usaha kita,walaupun sedikit...

-- Post From My iPhone

Read More...

alone----->lonely


alone..dalam bahasa malaysianya..kite sebut sebagai bersendirian....
sedar atau x sedar..setiap manusia pasti akan bersendirian...betul x?

kenape saya katakan begitu?

kerana setiap manusia pasti akan merasai kematian..dan Allah sendiri telah berjanji dalam kitab yg diturunkannya,bahawa..setiap yang bernyawa,pasti akan merasai mati...dan setiap daripada mereka,pasti akan ditimbang amalan dan dipersoalkan tentang segala perbuatan yg telah dibuat...

dan apabila seorang anak adam itu meninggaldunia..die pasti akan ditanam dalam kubur bersendirian...jarang ade kes berdua atau beramai2..kecuali kes2 berkecuali..contoh,zaman peperangan atau bencana alam..itu pun mereka masih bersendirian...xdenye mereka boleh berbual2 sesama mereka dlm liang lahad tu...

sape kate alone itu,mesti tak best?
tp saya kata best...^^caye x?

sebab skrg pun sy sedang bersendirian..hidup merantau jauh dr keluarga dan sahabat2 seperjuangan..menuntut ilmu,mencari redhaNya...tp tidaklah se'alone' dlm kubur seperti td..
just jauh dr muslim lain,hanya mampu berjemaah bile berjumpa sahabat2 dekat...itu pun boleh dibilang dgn jari,tp kene ulang2 la...^^

sejak kali terakhir dapat ke masjid utk solat sunat berjemaah aidilfitri hari tu...alhamdulillah..dapat menjejakkan kaki ke masjid shinjuku pula...(antara masjid terawal dijepun)....bile dapat dengar laungan azan,dan bacaan Al-quran seorg imam secara live,bergetar hati,dan rasa sebak...bukan xdgr or bace Alquran bile duduk sorg2..tp bile dah lame xdpt solat berjemaah dimasjid,kita boleh rasa ape yg sy rasa td..xpercaya.?cuba tanye mane2 student overc yg mane negare yg mereka duduk tu, majoriti adalah non-muslim...especially yg duk sorg2..dan tidak mampu solat berjemaah

dan mengapa sy kata best?(think positif)

sebab saya dapat belajar macam2 bile bersedirian,especialy about language..tp yg lagi best,bile duk sorg2 ni...emosi saya selalu terganggu..bile emosi terganggu..sy mudah untuk berfikir dan muhasabah(jgn ikut..dh sedih baru nk muhasabah)..dan sekarang..sy rasa..saya dah jadi seorang yang suka berfikir....open my mind...look around....search for the true and hikmah....koreksi diri...then apply..dan jika rajin..kongsi dengan sahabat2...

sahabat2 lain pun boleh buat..tiap hari pun boleh...
macam mane nak buat?

jom2..kite set jam kul 4 pagi..yarinousu(betulkan)niat.."ak nk bangun berqiamulail kerana Allah!"inshaAllah..Allah akan beri kesedaran kul 4 pagi nnti..ha!!..bukankah pukul 4 pagi tu,kite bersendirian?...ketika orang lain sedang enak dibuai mimpi..kite bangun.sekeliling kita sunyi sepi..hanya sahutan bunyi serangga dan makhluk Allah yg aktif pd waktu mlm...YaAllah..bestnya dapat bersendirian dgnMu Ya Allah...jom sahabat2..sy pun nak sahabat2 rasa nikmat Allah yg jarang kita dapat...

so..ape yg sebenarnye awk nk smpaikan falah?

so..kepada kawan2 yang tengah rase lonely sekarang ni,mahu pun yang x rasa..ingtlah..bile kite bersendirian..xsemestinye kite perlu rasa lemah...kerana..ALLAH ALWAYS BE THERE FOR YOU ALL..nasihat kepada diri terutamanya...YaAllah...beri kami kekuatan...

p/s to myself:Relationships does not get closer by meetings but it is sweetened by thoughts...ingati Allah selalu..dan ingtilah juga famili dan sahabat2 kamu...kerana mereka pasti mengingati dirimu...s



Read More...

MasterPIES

Published in: Labels:


p..for physical..i..for intelect..e..for emosi..s..for spiritual..
satu gabungan huruf2..membentuk satu kumpulan atau kategori asas kejadian seorang manusia..setiap manusia memilikinya..cuma mereka tidak mengenali asas2 tersebut dgn sepenuhnya..ada yang faham satu atau dua..tp ditinggalkan 2 yang lain..
physical..lbh kepada sesuatu yg kita dpt lihat,atau sesuatu aset yg kita miliki..ramai org master dlm bahagian ni.dalam diri sy..Alhamdulillah..bab ni,sederhana..boleh bergerak dan masih boleh bernafas..

intelek…bahagian yg berkaitan dgn otak…lbh kepada pemikiran dan kefahaman terhadap suatu perkara..atau suatu ilmu..pd sy..bahagian ini mampu sy kawal,tp tidak sepenuhnya..kadang2..bile bahagian2 lain merundum,bhgian ini jugak terkena effect..

emosi…tertumpu pada hati..walaupun ia bukan suatu yang zahir/atau suatu yg boleh dilihat,tetapi ai boleh dirasai,atau dimiliki jika kita mahu..org yg tiada emosi ini,umpama robot..hidup untuk emosi org lain..apa yg saya rasa dlm diri sy sekarang..bab ni lah paling susah nk difahami dan dikawal..sekarang pun masih dlm konflik emosi ini..macam2 bende terjadi..boleh kate,bab emosi ni,sy fail la..byk sy pendam my true emotion dr orang lain..kerana saya ini tidak suka menyusahkan..bile kite terlebih emosi,atau tersalah gune emoai yg betul,emosi orang lain akan terganggu juga..maka,lebih baik sy simpan my emotion,dr menyusahkan orang lain..

spiritual…lebih kepada iman,atau kekuatan,atau semangat dlm diri terhadap sesuatu perkara..spiritual membantu kita untuk terus bergerak kehadapan,menempuh hari yang baru yang kita tidak tahu,apa yang ada pada hari itu..iman ni sentiasa turun dan naik..kerana dipengaruhi oleh nafsu,dan juga asas2 diri yg lain td..PIE…
apa yg sy nmpk dlm diri sy..spiritual sy lbh tinggi bile emosi sy terganggu,atau kate lain,dlm keadaan sedih..ketika itu,macam2 baru kite sedar dan terfikir..dan masa tu jugak,spirit kita naik..sume kerja nk buat,boleh fokus..tp..perlukah sedih utk meningkatkan iman?….walaupun kebiasaannya,kita boleh meningkatkan iman dengan mengikuti usrah dan sebagainya…
sekian,sedikit coretan dr sinaps2 yg teransang untuk berfikir.




Read More...
Published in:

video


HIJJAZ-ILMU......
mari dengar..dan ambil ape yg ingin disampaikan..

Read More...

let's wake up fren..

let's move our step..
even a single step..
to mardhatillah..

let's wake up fren..
didn't we realise?
we are in big deciption..
in a big sistematic devil plan?

let's wake up fren..
the are still a light..
even tomorrow are our last day..
even we sink in deep sea..

let's wake up fren..
bring our famili..
bring our nation..
bring our ummah
to put islam in the top of the top...

p/s:this is the link of THE ARRIVAL series...to malaysian..better to read a sipnosis first about this series...may Allah bless and protect us...even our affort just copy paste,in Akhirat..Allah S.W.T still look it..let's together bring our ummah..and Deen of ALLAH.

credit to the wake up project team member...syukran..

Read More...

Total Pageviews

THANK YOU

AHLAN WAHSAHLAN

http://www.kddi.com/sakura2009/blogparts/js/sakura.js